Η Ευρωπαία Επίτροπος κα Βασιλείου, σε δύο σημερινά tweet σχολιάζει:

«Εκδότες,συγγραφείς βιβλιοπόλες από περίπου 100 χώρες λαμβάνουν μέρος στη μεγάλη έκθεση βιβλίου στη Φρανκφούρτη. Κανείς από την Κύπρο…

Λυπάμαι όταν βλέπω την Κύπρο να απουσιάζει από τέτοια σημαντικά γεγονότα.Μήπως είναι αυτό ενδεικτικό της σημερινής μας κουλτούρας;»

Η δική μου απάντηση σ’ αυτο το αγωνιώδες ερώτημα βρίσκεται στο βιβλίο Δημιουργική Κύπρος, σελ. 211.

«Όλοι ζούμε κάποτε μια στιγμή κατά την οποία ξαφνικά αποκρυσταλλώνονται με διαύγεια οι σκέψεις μας. Τότε κατανοούμε το «εύρηκα» του Αρχιμήδη στη μπανιέρα. Είχα και εγώ μια τέτοια στιγμή το 2010, όχι στην ησυχία της μπανιέρας – εξάλλου σήμερα κάνουμε όλοι ένα γρήγορο ντους– αλλά σε μια συνάντηση με φοιτητές. Η συζήτηση για το πρόγραμμα κτιριακής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου αποκάλυψε σοβαρή κρίση αξιών. Συζητώντας τις προτεραιότητες κτιριακών αναγκών ορισμένοι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων πήραν θέση ενάντια στην ανέγερση βιβλιοθήκης και υπέρ πολυόροφου χώρου στάθμευσης. (Ναι, χώρου στάθμευσης, πάρκινγκ που λέμε, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος.)

Γιατί; Διότι έρευνες μεταξύ φοιτητών έδειχναν ότι η έλλειψη χώρων στάθμευσης τους δυσκόλευε ενώ η έλλειψη βιβλιοθήκης δεν τους ενοχλούσε ιδιαίτερα. Έτσι ορισμένοι υποψήφιοι για τις φοιτητικές εκλογές επέλεξαν να ικανοποιήσουν αυτά που ήθελαν οι ψηφοφόροι, αντί να εργαστούν για αυτό που πράγματι χρειαζόταν η φοιτητική κοινότητα: πρώτα αυτοκίνητο, μετά βιβλία. Η τελική απόφαση –με μεγάλη πλειοψηφία χαίρομαι να πω– ήταν υπέρ της βιβλιοθήκης και το 2012 αρχίζει το έργο.

Η συζήτηση όμως αποκάλυψε σοβαρά ελλείμματα αξιών τα οποία μια δημιουργική κοινωνία οφείλει να καλύψει.»

Advertisements