Ετικέτες

,

Η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ενάντια στις αγορές αυτή τη φορά. Και οι πόλεμοι δεν κερδίζονται ούτε με πολεμικά ανακοινωθέντα, ούτε από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος.

Αν κάποιος μελετήσει την μεγάλη νίκη του Ναπολέοντα στο Άουστερλιτζ και του στρατηγού Κουτούζωφ στο Μποροντινό θα διαπιστώσει:

1. Επαγγελματισμό

2. Υπευθυνότητα

3. Ψυχραιμία – ψυχροί όπως το αγγούρι!

Τι σημαίνου οι πιό πάνω αξίες στο δικό μας πόλεμο εναντίον των αγορών?

1. Αναγώριση του προβλήματος: η Κύπρος στο αμέσως προσεχές μέλλον δεν μπορεί να είναι χρηματοοικονομικό κέντρο! Πώς θα μπορούσε όταν η μια από τις δύο μεγάλες Τράπεζες πτώχευσε και η χώρα δεν μπόρεσε να την εκκαθαρίσει για πάνω από ένα χρόνο. Πρέπει να αφήσουμε το παλιό να καταστραφεί για να κτίσουμε στην θέση του ένα καινούργιο, πιο σύγχρονο και πιο καθαρό μοντέλο. Θα μας πάρει τρία χρόνια και έστι πρέπει να σχεδιάζουμε. Οτιδήποτε άλλο είναι μυωπικό και ΔΕΝ δουλεύει.

2. Να παύσουμε να κάνουμε προτάσεις που ακούγονται ωραίες αλλά δεν λύνουν την καρδία του προβλήματος. Και να παύσουμε να ακούμε ομάδες ειδικών συμφερόντων. Ο πόλεμος δεν είναι για να σώσουμε τις τράπεζες. Είναι για να σώσουμε την οικονομία. Όταν ο σταρτηγός του Αλεξάνδρου τον ειδοποίησε οτι η δική του φάλαγγα είχε υπερκεραστεί από τον εχθρό με κίνδυνο να του πάρουν το καραβάνι τροφοδοσίαςκ αι ζήτησε συνδρομή τησ φάλαγγας του Αλέξανδρου, ο Μεγάλος στρατηγός γεάλσε και απάντησε:  Αν κερδίσουμε την μάχη θα πάρουμε πίσω το καραβάνι, και αν χάσουμε δεν έχει σημασία. Και συνέχισε την δική του προσπάθεια, νίκησε, ο αντίπαλος τράπηκε σε φυγή και το καραβάνι επέστρεψε στουσ αρχικούς ιδιοκτήτες.

Και να παύσουμε να συζητούμε για το ποιός φταίει! Θα έρθει η ώρα του……

3. Ψυχραιμία:

Για τους πολίτες, ξεκουράζεστε, παίξτε με τα παιδιά σας, φτιάξτε ένα γλυκό, κατείφι, ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ σας…. Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι συνταρακτικό την επόμενη μία ώρα. Και αν συμωεί και το μάθετε σε δύο ώρες δεν θα κάνει διαφορά.

Για τους πολιτικούς, ξεκουράζεστε για να μπορείτε να σκέφτεστε. Και μην μαζεύετε γύρως σας όλους εκείνους που είναι μέρος του προβλήματος. Δυστυχώς αυτούε ξέρετε, αλλά αν δεν μπορέσετε να υπερβείτε τον εαυτό σας δεν θα δώσετε λύσεις.

Και μια και μιλάμε για λύσεις, οι πιό κάτω είναι πολύ προσεκτικά μελετημένες. Δουλεύουν στην θεωρία και σε εσάς επαφίεται να δουλέψουν στην πράξη. Όλες όμως οι προτάσεις που φαίνεται να δουλεύευν στην πράξη και δεν δουλεύουν στη θεωρία, στο τέλος ΔΕΝ θα δουλέψουν στην πράξη.

α.   The Cyprus debt: Perfect crisis and a way forward., από εμένα.

β. Πρόταση για την κρίση, από ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

γ. Πρόταση της πρωτοβουλίας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

 

 

 

 

 

Advertisements