Ετικέτες

, , ,

Συνέντευξη με τον Αριστείδη Βικέτο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.  

(Δείτε τη συνέντευξη στη WEB TV του ΑΠΕ-ΜΠΕ http://www.amna.gr)

Στα θετικά και στα αρνητικά στοιχεία της συμφωνίας, στην οποία κατέληξε προχθές η κυπριακή κυβέρνηση με την τρόικα για το μνημόνιο, αναφέρεται, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο καθηγητής της Διοικητικής Επιστήμης και Χρηματοοικονομικών και τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταύρος Ζένιος.

Ο Σταύρος Ζένιος, με πλούσιο συγγραφικό έργο (το 2005 μεταφράστηκε στα κινεζικά βιβλίο του για τη διαχείριση χρηματοοικονομικών οργανισμών), είναι επίσης Senior Fellow στη Σχολή Διοίκησης The Wharton School του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας των ΗΠΑ.

Στα θετικά του μνημονίου είναι η προσπάθεια για αναδόμηση του τραπεζικού τομέα, εκτιμά ο καθηγητής. Το πιο σημαντικό όμως είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια για συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών και για βελτιώσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μια γενική φιλοσοφία που υπάρχει στα σύγχρονα κράτη ότι ο πολίτης πρέπει να είναι συνυπεύθυνος για το κράτος του.

Πολύ θετικές χαρακτηρίζει, επίσης, τις πρόνοιες της δανειακής σύμβασης, δηλαδή ένα πολύ ευνοϊκό επιτόκιο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το πολύ σημαντικό αρνητικό στοιχείο, κατά την εκτίμησή του, είναι ο απότομος και βάναυσος τρόπος με τον οποίο γίνεται η διόρθωση στο τραπεζικό σύστημα.

Σε σχέση με το μνημόνιο του 2011, επί διακυβέρνησης Χριστόφια, οι σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει «είναι κάποιες επιμηκύνσεις, δηλαδή δόθηκε περισσότερος χρόνος στις προσαρμογές», αναφέρει και σημειώνει: «Δεν έχω παρατηρήσει στο νέο μνημόνιο κάτι από πλευράς μέτρων, που να είναι είτε ιδιαίτερα καλύτερο, είτε ιδιαίτερα χειρότερο».

Ο καθηγητής Σταύρος Ζένιος επισημαίνει ότι το «μνημόνιο είναι αυτά που οφείλουμε να κάνουμε σε αντάλλαγμα του να πάρουμε χρήματα».

Επίσης, αναφέρει ότι η δανειακή σύμβαση είναι πολύ ευνοϊκή με επιτόκιο 2,5% και με μια μεγάλη περίοδο χάριτος και μακρά περίοδο αποπληρωμής. Ωστόσο, σημειώνει ότι το να βρει η Κύπρος τα περίπου 10 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει το δάνειο και να βγει από το μνημόνιο «φαίνεται λίγο σενάριο επιστημονικής φαντασίας».

Το πρόγραμμα παροχής έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ (ELA) δεν έχει σχέση με το δάνειο των 10 δισ., που παίρνουμε από την τρόικα.

Όσον αφορά την πρόταση για έξοδο από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη λίρα, τονίζει ότι αυτό θα κάνει πολύ πιο δύσκολη την κατάσταση, γιατί η Κύπρος θα πληρώσει μεγάλο οικονομικό κόστος.

Για την ανεργία αναφέρει ότι σήμερα είναι γύρω στο 14% και σημειώνει ότι σύμφωνα τον νομπελίστα συνάδελφο του Χριστόφορο Πισσαρίδη, που είναι ειδικός στα εργασιακά θέματα, είναι δυνατό να φτάσει στα 20- 25%. Το 50% θα είναι κατάρρευση της οικονομίας, σημειώνει.

Δηλώνει, επίσης, ότι δεν συμμερίζομαι τη ρητορική ότι «οι διεθνείς πιστωτές είναι τοκογλύφοι». Από την άλλη, υποδεικνύει ότι «δεν είναι και φιλανθρωπικά ιδρύματα».

Για την κυβέρνηση Αναστασιάδη παραδέχεται ότι βρήκε μπροστά της ένα τεράστιο πρόβλημα. Ωστόσο, στέκεται κριτικά, λέγοντας πως «πηγαίναμε στη διαπραγμάτευση με μια ρητορική όχι κούρεμα και στο τέλος στραφήκαμε με λάθος κούρεμα» και σημειώνει ότι η Βουλή απέρριψε την πρώτη απόφαση του Eurogroup, χωρίς να έχει εναλλακτικό σχέδιο. «Αυτό ήταν πολύ μεγάλο λάθος. Το μάθημα είναι ότι πρέπει να είμαστε μπροστά από την κρίση και όχι να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα», τονίζει.

Σε άλλο σημείο ο καθηγητής Ζένιος αντιτίθεται στην εθνικοποίηση των τραπεζών και στη δημιουργία μιας κρατικής τράπεζας, ιδέα που, όπως λέει, φαίνεται ότι προωθεί η Κεντρική Τράπεζα. «Αυτό είναι λάθος σχέδιο», τονίζει και ευνοεί την ιδέα καθόδου, όπως στο Λουξεμβούργο ξένων τραπεζών.

Θεωρεί ότι από την Κεντρική Τράπεζα υπήρξε ανεπαρκής εποπτεία και το μεγαλύτερο λάθος ήταν που διατηρήθηκε η Λαϊκή Τράπεζα στη ζωή με χρηματοδότηση 9 δισ. ευρώ. Επίσης, δηλώνει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της Εκκλησίας δεν πρέπει να έχει καμία ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.

Σε ερώτηση εάν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το μνημόνιο, απαντά καταφατικά, υποστηρίζοντας ότι μια κοινωνία πρέπει να συζητά αυτά τα ζητήματα. «Να δούμε αυτοί που είναι εναντίον του μνημονίου, τι έχουν να προτείνουν», παρατηρεί.

Τέλος, ο κ. Ζένιος τονίζει ότι επιβάλλεται η διαμόρφωση ενός σχεδίου σε βάθος τριετίας, για να μπορέσει σιγά-σιγά η Κύπρος να βγει από την ύφεση.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

Advertisements