Ετικέτες

, , ,

 

Το μετέωρο βήμα του πελαργού.

Το μετέωρο βήμα του πελαργού.

Πολύ  πέραν των αυτονόητων προχώρησαν οι δηλώσεις του αντιπρόεδρου Μπάιντεν. Μετά το γνωστό  «την Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζουμε εμείς και ο κόσμος όλος» πρόσθεσε δεικτικά «εκτός από μια χώρα». Υποδεικνύοντας έτσι στην Τουρκία οτι ακολουθεί μοναχική πορεία. Την επομένη έκανε πράξη τα λόγια του αγνοώντας τη χειραψία του κατοχικού ηγέτη: χειραψίες για φωτογράφους κάνει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με αρχηγούς κρατών.

Οι αρχές του διεθνούς δικαίου, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τα συμφέροντα αμερικανικών επιχειρήσεων και κυβέρνησης των ΗΠΑ συγκλίνουν σήμερα στην χώρα μας.

Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Είναι η ώρα για σκληρή δουλειά και επίπονη διπλωματία. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για ιστορικούς συμβιβασμούς συμφιλίωσης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα καθώς εντείνουμε τις προσπάθειες για να αφήσει η Τουρκία τον λαό της Κύπρου να καθορίσει την μοίρα του. Η Ενωμένη Ευρώπη μας προσφέρει εργαλεία, οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται πρόθυμες και τα συμφέροντα κλίνουν προς το μέρος μας. Δημιουργείται μια ιστορική συγκυρία συμφερόντων και δικαιοσύνης για να λύσουμε το εθνικό μας πρόβλημα με τρόπο λειτουργικό και βιώσιμο.

Ας δώσουμε εμείς το χέρι στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Για να πάψει να είναι κατοχικός ηγέτης και να είναι ο ηγέτης μιας κοινότητας που η ευημερία της αφορά όλους τους Κύπριους. Είμαστε συγκροτημένο κράτος και με αυτοπεποίθηση οφείλουμε να προσεγγίζουμε τους συνομιλητές μας αντί με φοβικά σύνδρομα. Αυτό το μήνυμα μένει από την ιστορική επίσκεψη Τζο Μπάιντεν στο νησί μας.

Advertisements