ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ!
Λευκωσία, 1 Μαρτίου 2015.

Screenshot 2015-10-21 08.36.48

Ομάδα Εργασίας για την Οριζόντια Ψηφοφορία αποτελούμενη από εκπρόσωπους τριών κομμάτων (ΔΗΣΥ, Κίνημα Οικολόγων, Συμμαχία Πολιτών) καθώς και της πλατφόρμας ομάδων πολιτών Διαφάνεια Τώρα! έχει ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο του έργου της. Η σύσταση της Ομάδας Εργασίας ήταν αποτέλεσμα του δημόσιου διαλόγου μεταξύ αρχηγών κομμάτων και της πλατφόρμας πολιτών Διαφάνεια Τώρα! που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου, 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Κύπρου στην Ακρόπολη, Λευκωσία. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου και φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ακολούθησαν τέσσερις συναντήσεις της ολομέλειας της ομάδας εργασίας και συναντήσεις υποομάδων. Η πρόταση στηρίχθηκε σε παλαιότερη πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων από αριθμό βουλευτών με ευρεία κομματική εκπροσώπηση, χωρίς όμως κατάληξη.

 

Η ομάδα εργασίας καταθέτει ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση για την εισαγωγή του θεσμού της οριζόντιας ψηφοφορίας στο εκλογικό σύστημα της Κύπρου.

 

 
Η πρόταση στοχεύει στην διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών της Κύπρου μέσω της αύξησης των επιλογών του στις εκλογές των εκπροσώπων του. Η αλλαγή αυτή θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του πολιτικού λόγου και γενικά των πολιτικών ηθών στην χώρα. Την οριζόντια ψηφοφορία στηρίζουν, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, 83.5% των πολιτών.

 

Η πρόταση έχει τα εξής κύρια χαρακτηριστικά:

 

  1. Υιοθετεί την αρχή της οριζόντιας ψηφοφορίας επί του συνόλου των βουλευτικών εδρών.
  2. Επιτρέπει στον πολίτη να ψηφίσει οριζόντια, είτε κόμμα, είτε συνασπισμούς κομμάτων, είτε κομματικούς, είτε και ανεξάρτητους υποψηφίους.
  3. Εισάγει την αρχή της πολλαπλής ή/και κλασματικής ψήφου. Αυτή καθιστά πιο εφικτή την εκλογή ανεξάρτητων υποψηφίων αφ’ ενός, αλλά δίνει αφ’ εταίρου την δυνατότητα τεμαχισμού της μίας ψήφου από τον ψηφοφόρο και κατανομή των κλασμάτων σε πέραν του ενός κόμματος .
  4. Περιέχει πρόνοιες που αποτρέπουν την κακοήθη πριμοδότηση χωρίς κόστος.

Η Ομάδα Εργασίας ευελπιστεί και αναμένει την εμπλοκή κομμάτων ή άλλων οργανωμένων συνόλων που δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί ή υιοθετήσει το θέμα.
Η πλατφόρμα πολιτών Διαφάνεια Τώρα! αρχίζει επαφές για να δημιουργηθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση προς υιοθέτηση της προτεινόμενης νομοθεσίας.

Η πλήρης πρόταση βρίσκεται αναρτημένη εδώ:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΚΛΟΓΗΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΝΟΜΟ -2015(3)

 

Ομάδα Εργασίας

Αντρέας Αγγελίδης (Συμμαχία Πολιτών)
Σταύρος Ζένιος (Διαφάνεια Τώρα!)
Νάταλη Ιωάννου (Διαφάνεια Τώρα!)
Γιάννος Κάνας (Διαφάνεια Τώρα!)
Γιάννος Λαούρης (Διαφάνεια Τώρα!)
Γιώργος Περδίκης (Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών)
Δημήτρης Στυλιανού (Δημοκρατικός Συναγερμός)
Έρικ Σιουκούρογλου (Διαφάνεια Τώρα!)
Αντρέας Σώσειλος (Διαφάνεια Τώρα!)

Advertisements